fbpx

Икигай. Японски тайни за дълъг и щаслив живот.

Медите говорят за нас
02.01.2020

В тази книга се разказва как да подредим своя живот и да намерим своето призвание.

Икигай е японска концепция, която означава усещане за своето призвание. Може да се преведе и като „смисъл на живота”.  Но на мен повече харесва буквален превод – „това, което те кара да се събуждаш сутринта”. Японците смятат, че всеки има своя икигай.Едни вече го намериха, а други още търсят.

„Икигай живее вътре във всеки от нас, но за да го намериш, трябва търпение.”

Този, който намери своя икигай живее щасливо и осмислено.

За да достигнеш до своя икигай трябва да се примириш с това, че светът е несъвършен, така като и неговите жителите, обаче той е пълен с възможностите за самоосуществяване и ръст.

Това, което вие обичате. Страст, мисия. Това, което ви се удава.Това, което трябва на хората.Работа. Призвание.Това , за което ви плащат.

Не съществува магическа рецепта на щастието, но една от съставните и части е възможността да влизаш във състоянието на потока.За това трябва да се занимаваш със нещата, които ни ввеждат в това състояние, а не с това, което ни носи моментно удоволствие.

Поток – това е състояние, в което влиза човекът, напълно поглънат от своето занимание, – когато нищо друго не го интересува.

За да влезе в потока трябва:

  1. Да знаеш, какво да правиш.
  2. Да знаеш, как да го правиш.
  3. Да разбираш, колко добре го правиш.
  4. Да знаеш накъде трябва да вървиш ( ако процес предполага движение).
  5. Да имаш амбициозни цели.
  6. Да използваш максимално своите възможности.
  7. Да не се разсейваш.

За да влезеш в поток има няколко начина.

  1. Първия начин:

Да избереш достатъчно, но не твърде трудна задача. Всяка задача предполага да правиш някакви действия, и за да ги направиш трябват определени способности. Ако тези действия са съвсем обикновени, то задачата е твърде лесна и ни става скучно. Ако пък се хванем за твърде сложна задача, за която нямаме достатъчно навици и знания, то ние ще я оставим и ще бъдем разстроени. Значи трябва да се избере задача, която ще ни по силите, но малко по-сложна от това което можем, за да има към какво да се стремим.Ако си изберем задача правилно – ще ни се иска да я завършим – приятно е да се чувстваш, че преодоляваш себе си.

  • Втория начин:

Да поставяш ясни цели. Преди да се захванеш за работа, добе да помислиш какво трябва да получиш накрая. За това трябва да си зададеш въпроси: каква е целта ми за днес? Каква е целта на нашата група? Какво ни трябва за да завършим този проект?

Типичен случай – работата на писателя. Например,  писателят има три месеца за да довърши романа си. Той постояно мисли за това. Всеки ден става с мисълта „трябва да пиша” – и сяда да чете вестник, после чисти в къщи. Вечерта разбира ,че нищо не е направил и започва да мисли за следващия ден. Минават дни и седмици, а той все още не е написал нищо. А трябвло само да седне на масата, да вземе чист лист хартия и да напише първата страница, след това втора и да се отдаде на процеса, да даде изхода на своя икигай. Когато направи това –  безпокойството ще се рассее и работата ще тръгне.

  • Третия начин:

Да се концентрираш на една задача. Човешкия мозък, за разлика от компютър, не може да прави успоредно няколко неща. Ние израсходваме енергия на превключване от една задача на друга вместо това, да се съсредоточим и да свършим добре едната от тях. Трябва да се съсредоточим върху една задача – това е възможно и най-важното условие  за да влезеш във потока.

Когато намериш своя икигай трябва да го следваш всеки ден, за да дадеш смисъл на своя живот.Ако водиш осознат живот ,тогава и най- трутинната работа ще носи удоволствие.

Създаването на Картата на мечтите, помага да открием своя Икигай, защото влизаме в потока си и спонтанно и непринудено избираме и конструираме своето бъдеще. А ако имаш голяма и непостижима за момента цел, Картата на мечтите те държи във фокус да търсиш пътя към така заветната мечта

НА ПРОПУСКАЙ ВСЕКИ НОВ ПОСТ!
Абонирай се!

Скъпи приятели, абонирайте се за нашия електронен бюлетин.

Invalid email address
Ние ви обещаваме, че няма да извършваме спам. По всяко едно време вие може да се отпишете.