fbpx

Механизъм за сбъдване на мечти

Как да сбъднем мечтите си?
05.10.2019

Помниш ли за какво мечтаеше, когато беше дете? 

Да си известен художник или прочут певец, да обиколиш света или да си купиш небостъргач? А да си русалка или Супермен? Дори най-невъзможните детски мечти са красиви и правят света по-жив и пълен с възможности. 

А мечтаеш ли днес, когато порасна? 

Да, когато си възрастен, живееш като всички останали – отиваш сутрин на работа, прибираш се късно вкъщи, грижиш се за децата, ровиш се във фейсбук или гледаш нещо в ютуб, а междувременно пазаруваш, чистиш и переш, ходиш на кино или празнуваш някакъв празник понякога… Нормален живот, нали? И никак не е лош, всъщност. Само дето понякога си спомняш за чудесата, които очакваше, и за нещата, които мечтаеше, и може би ти е малко тъжно, че няма как да се случат. 

Защо не мечтаеш?

Защото вече си възрастен. Знаеш какво можеш, стигнал си, където си успял, и е някак нерационално да продължаваш да мечтаеш да обиколиш света или да си купиш небостъргач, защото виждаш колко нереално е това. И само понякога имаш чувството, че този живот не е твоят, че те е притиснал като в менгеме и не можеш да се измъкнеш и да бъдеш такъв, какъвто искаш.

Но мечтите са сила!

Дори съвсем да не вярваш, че мечтите си струват, дори да мислиш, че вече ти е късно за мечти, дори вече да си забравил как се мечтае – това няма значение. Защото мечтите са сила. Която обаче има нужда от твоята помощ.

Механизъм на сбъдване на мечтите

Истината е, че да искаш нещо не е достатъчно. Трябва и да правиш нещо по въпроса. Ето какво.

В нашето съзнание има две важни функции – желание и действие. Те са отделни една от друга, но са взаимозависими и при различните хора са различно силни.

Ако ти си от хората, които имат силни желания, то със сигурност знаеш точно какво искаш. И постоянно искаш нещо. Но ако не си достатъчно деен, не можеш да постигнеш това, което желаеш. Искаш го, но все не можеш да стигнеш до него. И обратното. Ако си от хората, които залагат на действията, то винаги си зает с нещо полезно, което трябва да се направи, и не ти остава време не просто да мечтаеш, а дори да се замислиш искаш ли нещо и какво искаш.

 Но за да сбъднеш мечтите си, двете функции трябва да работят в синхрон. Хората, които са постигнали баланса, живеят щастливо – те знаят какво искат и го постигат. Но да, тези хора са наистина много малко.

Защото е почти невъзможно да си задаваш въпроса” какво искам” и да му отговаряш, а едновременно с това да правиш нещо, за да го сбъднеш. За да получиш това, което искаш, трябва първо да помислиш добре за какво мечтаеш и едва когато си наясно с това, да започнеш да работиш по постигането на мечтата си.

Защо е трудно да сбъднеш мечтите си

Когато имаш готово, избистрено желание, автоматично го подреждаш в една от двете графи: „Знам как да стане” или „Не знам как да стане”

Ако например знаеш, че искаш да ядеш мусака, просто отиваш в магазина, купуваш продуктите и приготвяш вечерята. „Знам как да го направя” е графата на простите желания, с които рядко имаш някакъв проблем, защото просто ги изпълняваш.

Но какво се случва, ако искаш да прекараш една година в Индия? Или да започнеш собствен бизнес? И нямаш никаква представа как може да се случи това? Или просто някъде дълбоко в себе си се страхуваш от случването на толкова грандиозно събитие, което коренно ще промени живота ти? Е, точно това са желанията, които наричаме „мечти”. 

Но… може би и ти, като повечето хора, чакаш някакъв момент, в който ще имаш достатъчно знания, ресурси, навици, пари и време, за да правиш това, което наистина искаш. Очакваш да дойде някакъв момент, в който да имаш всичко и тогава да седнеш и да се запиташ какво искаш да направиш сега, за какво мечтаеш. Е, добре е да знаеш, че този момент никога не идва. Защото желанието винаги предшества действието и никога не става обратното.

НА ПРОПУСКАЙ ВСЕКИ НОВ ПОСТ!
Абонирай се!

Скъпи приятели, абонирайте се за нашия електронен бюлетин.

Invalid email address
Ние ви обещаваме, че няма да извършваме спам. По всяко едно време вие може да се отпишете.